Resepti
Kaunis sämpyläkranssi tuo näyttävyyttä ja lämpöä jouluiseen brunssiin. Jouluinen leipä on myös tärkeä osa joulupöydän tarjottavia. Sämpyläkranssi hurmaa taatusti sekä maullaan että upealla ulkonäöllään, kun koristelet kranssin vielä tuoreella rosmariinilla ja rusettinauhalla. Sämpylöiden pehmeä koostumus ja täyteläinen maku tekevät kranssista vastustamattoman lisän juhlahetkiin.
Annosmäärä:
2
Raaka-aineet: |
|
100 g |
Sunnuntai laktoositonta leivontamargariinia (huoneenlämpöistä)
|
5 dl |
vettä
|
11 g |
kuivahiivaa
|
2 tl |
suolaa
|
3 dl |
spelttijauhoja
|
9,5 dl |
vehnäjauhoja
|
3 rkl |
Sunnuntai laktoositonta leivontamargariinia sulatettuna voiteluun
|
päälle kaurahiutaleita, pellavansiemeniä ja silputtua rosmariinia
|
|
koristeluun muutama oksa tuoretta rosmariinia
|
Valmistusohje
- Lämmitä vesi hieman kädenlämpöistä lämpimämmäksi.
- Sekoita kuivat aineet ja lisää ne sitten veden sekaan. Vaivaa taikinaa muutaman minuutin ajan. Lisää sitten margariini muutamassa erässä ja vaivaa taikinan sekaan. Vaivaa taikinaa vielä viiden minuutin ajan ja jätä sitten huoneenlämpöön kohoamaan noin tunniksi.
- Jaa taikina puoliksi ja valmista kranssit. Pyöritä puolikkaasta taikinasta 7 pientä ja 10 hieman isompaa sämpylää. Asettele ne leivinpaperilla vuoratulle pelille niin, että ensin 7 pientä sämpylää muodostavat ympyrän. Jätä pieni kohoamisväli sämpylöiden väliin. Sitten asettele 10 isompaa sämpylää toiseksi ympyräksi pienempien ympärille. Jätä jälleen pienet kohoamisvarat.
- Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
- Anna kranssin kohota hetken liinan alla ja tee sama toiselle osalle taikinaa.
- Voitele kranssit sulatetulla leivontamargariinilla ja ripottele sämpylöiden päälle vaihdellen esimerkiksi kaurahiutaleita, pellavansiemeniä ja silputtua tuoretta rosmariinia.
- Paista kransseja uunissa noin 20 minuuttia.
- Koristele tuoreella rosmariinilla ja rusettinauhalla.