Perinteinen piparitalo
Lataa kaava-arkki (PDF) ja ohjeet tästä1 pkt Sunnuntai Piparitaikinaa (1kg) +
1 pkt Sunnuntai Piparitaikinaa (500 g)
Koristeluun:
- 1 tuubi valkoista ja punaista sokerikuorrutetta tai
- 3 dl tomusokeria ja 1—2½ rkl vettä
Kiinnitykseen: 1 dl sulatettua sokeria
Lisäksi: pursotinpussi
Sokerikuorrutteen valmistus:
Sekoita tomusokerin joukkoon vettä vähän kerrallaan, ettei kuorrutteesta tule liian löysää. Laita kuorrute pursotinpussiin ja leikkaa pussin kärkeen pieni reikä.
- Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
- Leikkaa kaavat. Halutessasi kopioi ne tukevalle paperille tai pahville.
- Kauli taikinapalat 30 cm x 35 cm kokoiseksi levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä tai taikinapyörällä kaavojen mukaiset osat. Nosta lastalla leivinpaperin päälle. Leikkaa pellillä ikkuna- ja oviaukot. Kauli lopusta taikinasta talolle alusta, noin 28 cm x 22 cm.
- Paista keskenään samankokoiset osat samalla pellillä. Paista pienempiä osia 200 asteessa 6—8 minuuttia, isompia noin 10 minuuttia ja pohja 10—14 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Koristele sokerikuorrutteella ikkunat ja kuistin sivut. Anna kovettua.
- Liitä sulatetulla sokerilla alustaan talon pääty. Kiinnitä siihen sivuseinät. Liitä sivuseiniin toinen pääty. Kiinnitä kattopalat ja kattoon piippu.
- Kiinnitä kuistin etuosaan kuistin sivut. Kiinnitä kuisti talon päätyyn oviaukon eteen. Kiinnitä kuistin lattia, talon ovi ja lopuksi kuistin kattopalat.
- Koristele sokerivesikuorrutteella savupiippu, kattoikkunat sekä talon kuisti ja katto. Kiinnitä erkkerin katokset ja koristele ne.
- Kiinnitä kattoikkunoiden erkkerit.
- Viimeistele talo tomusokerilla.