Ainekset: |
|
5 dl |
vettä tai maitoa
|
1 1/2 - 2 dl |
sokeria
|
1 1/2 tl |
suolaa
|
1 rkl |
kardemummaa
|
noin 14 dl |
Sunnuntai Erikoisvehnäjauhoja
|
2 ps |
Sunnuntai Kuivahiivaa
|
1 dl |
Sunnuntai Juokseva Rypsiöljyvalmistetta
|
Paistamiseen: |
|
2 pkt |
Sunnuntai Munkinpaistorasvaa
|
Koristeluun: |
|
sokeria tai sokerivesikuorrutusta
|
Valmistusohje
Sekoita +42 asteiseen (reilusti kädenlämpöiseen) nesteeseen, sokeri, suola ja kardemumma. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista, joihin kuivahiiva on sekoitettu. Lisää loput jauhot ja Sunnuntai Juokseva. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 40–60 minuuttia. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina noin 40 palaan ja pyöritä niistä ohuita säikeitä. Tee säikeeseen löysä solmu ja pujota säikeen päät solmulenkin ympäri. Anna kohota liinan alla noin 20 minuuttia.
Kuumenna munkinpaistorasva padassa tai kattilassa 170 asteeseen. Venytä munkin reikää hieman ennen paistoa. Paista munkit molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle lautaselle. Kierittele munkit sokerissa. Voit koristella munkit myös sokerivesikuorrutuksella