Perinteinen piparkakkutaikina tuo joulun tuoksun kotiin. Ensimmäiset piparit leivotaan jo hyvissä ajoin ennen aattoa. Katso myös ohje sokerikuorrutteen tekoon!
Piparitaikina |
|
2 dl |
tummaa siirappia
|
2 dl |
sokeria
|
2 tl |
kanelia
|
1 rkl |
piparkakkumaustetta
|
1–2 tl |
jauhettua kardemummaa
|
1/2 tl |
suolaa
|
250 g |
Sunnuntai Leivontamargariinia
|
1 |
muna
|
9 dl |
Sunnuntai Anni Helena Kakkuvehnäjauhoja
|
2 tl |
ruokasoodaa
|
Sokerikuorrute |
|
munan valkuainen (M) tai 1/3 dl vettä
|
|
2–3 dl |
tomusokeria
|
elintarvikevärejä
|
Valmistusohje
Mittaa kattilaan siirappi, sokeri, mausteet ja suola. Kiehauta seos ja nosta pois liedeltä. Lisää joukkoon paloiteltu margariini ja anna seoksen jäähtyä.
Lisää siirappiseoksen joukkoon muna. Yhdistä keskenään jauhot ja sooda ja lisää taikinaan muutamassa erässä varovasti sekoittaen. Peitä taikinakulho kelmulla ja nosta jääkaappiin yön yli.
Ota taikinasta paloja ja kauli jauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Ota taikinasta erilaisilla muoteilla piparkakkuja leivinpaperin päälle pellille.
Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 5 minuuttia piparien koosta ja paksuudesta riippuen.
Sokerikuorrute
Erottele valkuainen kulhoon. Voit korvata valkuaisen myös vedellä (noin ⅓ dl). Valkuaisen kanssa kuorrutteesta tulee kuitenkin kovempaa ja kestävämpää.
Sekoita joukkoon tomusokeri erissä. Kun massa on taipuisaa, mutta jää lusikkaan, seos valmista. Jos massasta tulee liian kiinteää, lisää seokseen vettä muutama pisara kerrallaan.
Jos haluat värjätä osan kuorrutteesta, ota sitä lusikalla erilliseen kulhoon ja sekoita pieni määrä väriainetta huolellisesti massan joukkoon.
Kaada kuorrute vahvaan pakastepussiin ja leikkaa kulmasta pala pois. Säilytä kuivuneet keksit kannellisessa rasiassa huoneenlämmössä.