Mehevään kiiltäväpintaiseen joululimppuun saat vaihtelua lisäämällä taikinaan viikunoita ja hasselpähkinöitä tai puolukoita ja pinjansiemeniä. Kokeile vaikka molemmat!
Ainekset: |
|
2 1/2 dl |
piimää
|
1 ps |
Sunnuntai Kuivahiivaa
|
1/2 tl |
suolaa
|
1/2 tl |
kuminaa
|
1/2 tl |
neilikkaa (jauheuttua inkivääriä)
|
1/2 dl |
siirappia
|
2 dl |
Sunnuntai Karkea Täysjyväruisjauhoja
|
1/2 dl |
hasselpähkinöitä (pinjansiemeniä)
|
100 g |
pehmeitä kuivattuja viikunoita (1 dl puolukoita)
|
4 dl |
Sunnuntai Erikoisvehnäjauhoja
|
1/2 dl |
Sunnuntai Juokseva Rypsiöljyvalmistetta
|
Voiteluun |
|
2 rkl |
siirappia
|
2 rkl |
vettä
|
Valmistusohje
Lämmitä piimä keskilämmöllä 42 asteiseksi (reilusti kädenlämpöiseksi). Sekoita piimää lämmitettäessä, jotta se ei juoksetu. Vispilöi joukkoon hiiva, suola, mausteet, siirappi sekä ruisjauhot.
Sekoita joukkoon pilkotut viikunat ja karkeasti rouhitut hasselpähkinät. Lisää vehnäjauhot ja huoneenlämpöinen Sunnuntai Juokseva ja alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 1 tunti.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo taikinasta pyöreä leipä ja nosta leivinpaperin päälle pellille. Anna kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
Pistele kohonnut leipä haarukalla. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa yhteensä 50 minuuttia. Voitele leivän pinta ensimmäisen kerran siirappi-vesiseoksella 20 minuutin paiston jälkeen, ja toista voitelu vielä kahdesti 10 minuutin välein.
Puolukkajoululimpun saat korvaamalla viikunat puolukoilla ja hasselpähkinät pinjansiemenillä. Vaihda myös neilikka jauhettuun inkivääriin. Jäiset puolukat viilentävät taikinaa, joten varmista, että kohotat taikinan lämpimässä paikassa, esimerkiksi vesihauteessa.