Linnake
Lataa kaava-arkki (PDF) ja ohjeet tästä2pkt Sunnuntai Piparitaikinaa (1kg)
Koristeluun:
- 2 tuubia valkoista sokerikuorrutetta tai
- 2 dl tomusokeria ja 1–2 rkl vettä
- vaahtokaramelleja, lakritsipaloja, lakritsinauhaa
Kiinnittämiseen: 1 dl sokeria sulatettuna
Lisäksi: pursotinpussi
Sokerikuorrutteen valmistus:
Sekoita tomusokerin joukkoon vettä vähän kerrallaan, ettei kuorrutteesta tule liian löysää. Laita kuorrute pursotinpussiin ja leikkaa pussin kärkeen pieni reikä.
- Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
- Leikkaa kaavat. Halutessasi kopioi ne paksummalle paperille tai pahville.
- Kauli taikinapalat 30 cm x 35 cm kokoiseksi levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä tai taikinapyörällä kaavojen mukaiset osat. Nosta lastalla pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa pellillä ikkuna- ja oviaukot. Tee lopusta taikinasta hevosia ja kuusia sekä niille alusta.
- Paista keskenään samankokoiset osat samalla pellillä. Paista pienempiä osia 200 asteessa 5—8 minuuttia ja isompia osia 10—12 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Koristele sokerikuorrutteella ikkunat ja pienemmän linnan tiilikuviot seiniin. Koristele hevoset ja kuuset. Anna kovettua.
- Sulata sokeri kuivassa paistinpannussa.
- Liitä sulatetulla sokerilla yhteen ensin isomman linnan seinät. Kiinnitä katto. Kiinnitä kattoon muurin harjat.
- Liitä yhteen pienemmän linnan seinät. Kiinnitä katto. Kiinnitä kattoon muurin harjat.
- Viimeistele kulmat, saumakohdat ja linnan muurin harjat sokerikuorrutteella. Kiinnitä sokerikuorrutteella karamellit ja lakritsipalat. Kiinnitä hevoset ja kuuset alustaan. Laita laskusilta oviaukon eteen. Tee lakritsinauhasta laskusillan kannattimet ja kiinnitä ne sokerikuorrutteella.
- Nosta linnat vierekkäin esimerkiksi foliolla päällystetyn tukevan pahvin tai tarjottimen päälle ja aseta tikapuut linnojen väliin. Laita hevoset ja kuuset viereen.