Hevostalli
Lataa kaava-arkki (PDF) ja ohjeet tästä1 pkt Sunnuntai Piparitaikinaa (1 kg)
Koristeluun:
- 1 tuubi valkoista ja vihreää sokerikuorrutetta tai
- 2 dl tomusokeria ja 1—2 rkl vettä
- 50 g sulatettua suklaata
Kiinnitykseen: 1 dl sulatettua sokeria
Lisäksi: pursotinpussi
Sokerikuorrutteen valmistus:
Sekoita tomusokerin joukkoon vettä vähän kerrallaan, ettei kuorrutteesta tule liian löysää. Laita kuorrute pursotinpussiin ja leikkaa pussin kärkeen pieni reikä.
- Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan.
- Leikkaa kaavat. Halutessasi voit kopioida ne paksummalle paperille tai pahville.
- Kauli taikinapalat 30 cm x 35 cm kokoiseksi levyksi. Leikkaa terävällä veitsellä tai taikinapyörällä kaavojen mukaiset osat. Nosta lastalla pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa pellillä ikkuna-aukot. Tee lopusta taikinasta sydänpiparit kattoon (n. 60 kpl), hevosia, kuusia, tikapuut sekä tallille alusta ja hevosille aita.
- Paista keskenään samankokoiset osat samalla pellillä. Paista pienet osat 200 asteessa 6—8 minuuttia, isommat osat 10—12 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Koristele sokerivesikuorrutteella ikkunat ja tallin ovet ja ikkunaluukut. Koristele hevoset sokerikuorrutteella ja sulatetulla suklaalla. Koristele kuuset. Anna kovettua.
- Sulata sokeri kuivassa paistinpannussa.
- Kiinnitä sulatetulla sokerilla alustaan tallin pääty. Kiinnitä siihen ja alustaan sivuseinät ja niihin toinen pääty.
- Kiinnitä seinien yläsosaan kummallekin puolelle katon räystäsreunat. Kiinnitä räystäspaloihin katon harjapalat.
- Kiinnitä pienet piparisydämet kattoon sokerikuorrutteella.
- Kiinnitä aitapalat toisiinsa ja alustaan. Kiinnitä hevoset ja kuuset alustaan joko sulatetulla sokerilla tai sokerikuorrutteella.